Блог

Моята среща с мистичното послание на Джагуа

Винаги ме е привличал светът на татуировките.

Но как да имам рисунка, която да отговаря на мен през всичките ми емоционални сезони? Трябва ли да стана калейдоскоп от татуировки?

Всъщност имам само една, която си направих сама на глезена в тийнейджърските си години. Не е особено прецизна, но за мен е важна и смислена. Вдъхновена е от книгата „Дон Хуан и смъртта“ на Карлос Кастанеда. Изобразява смъртта, която е винаги до нас на разстояние една протегната ръка и неотменно съпътстваща ни. Както казва Карлос Кастанеда в книгата си: ,,Силата, която ни управлява, ни дава избор. Или ние изживяваме живота мародерствувайки около нашите привички, или се решаваме на това да познаем другите светове. Само осъзнаването на смъртта може да ни даде необходимия тласък.“ Осъзнаването на непостоянството и любовта към рисунките ме отведе до момент, в който проектите ми за татуировки нарастваха. Мечтаех за свободно тичащи коне, магически символи, мистични вълци и луни, древни мантри и слънчеви диаграми. От малка рисувах tribal символи по дрехи и на приятели, но с мастило. И така един ден, през 2012 година, проучвайки цените на качествените машинки за татуировки, приятели ми предложиха малка книжка с тъй близките ми и любими символи: мандали, геометрични индиански и африкански рисунки, които от край време чувствам като свои и свързвам с родните ни шевици. Тези символи бяха нарисувани върху различни части от тялото с черешово-кафяв, земен цвят. Това беше Къната! Какъв късмет! Ей така, от нищото се взе и идеята ме завладя веднага.

... прочети повече.

Уникалните свойства на Тамяна. Магическата смола срещу стреса и всякакви болести.

ТАМЯНЪТ е известен на човека още от древните библейски времена. Ароматната смола стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia, се извлича се чрез внимателното набраздяване с нож на кората на дървото. Съществуват различни видове дървета от които се добива тамяни и смирна. Голямото разнообразие от смоли се дължи на различните сортове храсти и дървета, тяхното местоположение, разликите в почвата и климата.

... прочети повече.

Интересни факти, които вероятно не знаете за Мехенди

“Мехенди” в хинду назовава три неща – растението къна, процедурата рисуване с къна по тялото, както и самите рисунки. Мехенди се счита за най-старата форма на боди арт, която някога е съществувала. В продължение на векове не само в Индия, а и в Северна Африка и Близкия изток къната е използвана както за разкрасяване, така също и като космологична козметика за тържества и ритуали, където мехенди е бил начин да се направи свещеното видимо и да се общува с по-висша сила.

... прочети повече.

Henna Trip – Bulgaria- henna retreat

Здравейте любители на рисуването с къна ♥
*****Scroll down for ENGLISH VERSION *****🙏За всички ентусиасти вдъхновени от изкуството мехенди, които желаят да започнат своето пътешествие в света на къната! 🌱
Henna Trip е ритрийт за артисти от всички нива.
На 26-28.10.2018 ще се проведе първия тридневен семинар за споделяне на древното изкуство мехенди.С голяма радост ви каним на уикенд с вдъхновяващи, световноизвестни хена учители. Прочети повече „Henna Trip – Bulgaria- henna retreat“

МАНОЕЛА ИГНАТОВА ЗА ЗАГАДЪЧНИЯ СВЯТ НА РИСУВАНЕТО С КЪНА – ПЪРВА ЧАСТ

Има разговори, които протичат плавно и човек се носи през тях с лекота. Има и такива, през които се влачи. Моят с Маноела Игнатова, която в следващите редове ще наричам Мани, се причислява към първата категория. Накратко, надявам се да прочетете този материал на един дъх, защото в него има трепет, има страст и има вложено послание.

Ето какво ми разкри Мани за тайнството на рисуването с къна.

Какво въплъщава рисуването с къна? Каква философия съдържа в себе си? Прочети повече „МАНОЕЛА ИГНАТОВА ЗА ЗАГАДЪЧНИЯ СВЯТ НА РИСУВАНЕТО С КЪНА – ПЪРВА ЧАСТ“

Често задавани въпроси за рисунките с къна !!!

 
КАКВО Е КЪНАТА И КАК СЕ ПОЛУЧАВА ПАСТАТА ЗА РИСУВАНЕ ?!?
Рисуването на тялото с къна е красива и загадъчна форма на изкуство, използвано в продължение на векове, за да лекува, украсява и благославя.

ХЕНА или КЪНА е багрило, направено от растението Lawsonia Inermis. Вирее и се отглежда основно в Северна Африка, Западна и Южна Азия, Северна Австралия, Нова Прочети повече „Често задавани въпроси за рисунките с къна !!!“