Блог

Уникалните свойства на Тамяна. Магическата смола срещу стреса и всякакви болести.

тамян

ТАМЯНЪТ е известен на човека още от древните библейски времена. Ароматната смола стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia, се извлича се чрез внимателното набраздяване с нож на кората на дървото. Съществуват различни видове дървета от които се добива тамяни и смирна. Голямото разнообразие от смоли се дължи на различните сортове храсти и дървета, тяхното местоположение, разликите в почвата и климата.

Разгледайте разнообразието на нашите продукти тук.

Уникалната смола е мощен дезинфектант, познат от много векове и многократно признат от науката. Потиска възпроизвеждането на микробите във въздуха, във водата и най-важното в тялото!
Ползва се успешно за ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ВЪЗДУХА в помещения по време и след заболявания.

Той е и мощен антидепресант, използва се при силен стрес, страх (уплаха). Ароматът му лекува болка, дава на човека усещане за спокойствие и сигурност. Подпомага функцията на централната нервна система. Избистря мисълта и балансира емоциите.

Дори най-малките частици, преминаващи през белите дробове в тялото, имат невероятен лечебен ефект! Димът на тамяна съдържа вещества, които преодоляват стреса, помагат да се справите с нервното изтощение, както и с пристъпите на паника и безсънието.

ТАМЯНЪТ укрепва духа и подсилва паметта.

Той е мощен имуностимулатор, който убива вируси и патогенни бактерии.
Тестван е радиестезично и медицински, а силата му се крие в неговата висока степен на пречистване. 
Алфа и бета-босвелиева киселина, както и полизахаридите, които са основни био състваки на растението са отговорни за положителния му ефект върху организма.

В древните аюрведически текстове е описано, че се отличава с лечебните си свойства при:

висока температура,

кожни заболявания,

ревматизъм,

респираторни заболявания, включително ларингит и кашлица с обилно количество храчки,

чернодробни заболявания,

трихофития,

укрепване на зъбите,

възпаления на дебелото черво,

растеж на косата,

подобряване на апетита,

заздравяване на рани,

успокояване рани в устата и притежава общи възстановителни, тонизиращи ефекти и др.

В по-ново време в книгата си ,,Космически работи на земята и човека,, (Steiner, R. Steiner Publishing Co., Лондон, 1952.) д-р Рудолф Щайнер посочва значителните енергийни лечебни свойства на тези смоли както при възрастни, така и при бебета.  Особено подчертава благоприятните ефекти на тези смоли върху качеството на майчиното мляко, мозъка на детето и цялостната им способност да поддържат „здрав дух в здраво тяло“.

При нагряване, смолата освобождава биокатализатори, които подпомагат съзнанието.

Тамянът е  лекарство за душата и за тялото, което ще Ви защити и ще Ви припомни за силната симбиоза между човека и природата. 

========================================================

Разгледайте нашите предложения и поръчайте на www.indiartcafe.com

Интересни статии и информация:

https://en.wikipedia.org/wiki/Myrrh
https://en.wikipedia.org/wiki/Frankincense

Интересни факти, които вероятно не знаете за Мехенди

Мехенди” в хинду назовава три неща – растението къна, процедурата рисуване с къна по тялото, както и самите рисунки. Мехенди се счита за най-старата форма на боди арт, която някога е съществувала. В продължение на векове не само в Индия, а и в Северна Африка и Близкия изток къната е използвана както за разкрасяване, така също и като космологична козметика за тържества и ритуали, където мехенди е бил начин да се направи свещеното видимо и да се общува с по-висша сила.

Ако продължите да четете ще научите още много интересни неща за историята и значението на изкуството мехенди.

1. Мехенди е възникнало преди 5000 години по време на египетската цивилизация. Древните египтяни оцветявали с паста от къна ноктите на краката и ръцете си, а също и косите на мъртвите. Привилигированите египтяни използвали рестението за грима си. Също така се счита, че красивата принцеса Клеопатра е използва къна, за да рисува тялото си.

2. Сред многото традиции, преплетени в индийските сватби, една от най-известните е церемонията Мехенди – рисуване с къна на тялото на булката , понякога и на младоженеца. Няколко дни преди сватбата се събират всички жени от родата и приятелките на булката за така наречената „мехенди церемония“, за да подготвят булката чрез различни процедури, една от които е рисуването с къна по тялото. Този ден е празничен, изпълнен с много музика и веселие.

3. Като сватбена традиция, Мехенди се прави в много части на Индия, както и в съседни страни от Пакистан, Бангладеш и Непал. Мехенди е много популярен и сред мюсюлманите. Според ислямската литература, Пророкът Мохамед също е използвал мехенди, за да боядиса брадата си и за лечение на болни.

4. В Индия Мехенди бива обогатявано с ароматни масла. По време на сватбените Мехенди церемонии, в къната се добава и по малко масло от карамфил, няколко капки лимон и евкалиптово масло

.

 

5. Мехенди се нанася върху ръцете и краката на булката, а понякога и на младоженеца. На булката се правят сложни рисунки по ръцете и краката, докато на младоженеца рисунките са със символичен дизайн.

6. Мехенди символизира святата връзка на брака и олицетворява любовта между двойката и техните семейства и нанесена върху тялото на младоженката се счита за знак за късмет. Счита се, че тъмнината на цвета на мехенди е символ на дълбоката любов между бъдещите съпрузи.

7. С много търпение и сръчност майсторките на мехенди рисуват дланите и стъпалата на бъдещата булка. В някои региони се украсяват и по-големи части от тялото. В украсата са важни не само формите и шарките, но и наситеността на цвета. Колкото по-ярки са цветовете, толкова по-голяма ще е любовта на семейството на жениха. Мехенди точката на челото е знак, че свекървата дава благословията си.

 

8. Задължителен елемент от сватбената украса на булката е името на жениха, което се добавя умело в шарките и орнаментите на рисунките с къна. След това женихът с часове търси името си по тялото на момичето. Това е задължително условие за първата брачна нощ.

9. Мехенди освен че разкрасява има и лечебни свойства – намалява стреса, главоболието и дори повлиява състояния на треска. Това е и една от причините Мехенди ритуала да се прилага на булката, той й помага да се намали сватбения стрес. Мехенди повишава общото здравословно състояние на тялото, а също и подобрява кръвообращението. Къната също има високи антисептични свойства. Тя може да осигури защита от вирусни заболявания. Рисунките с къна предпазват от горещината поради охлаждащия ефект на растението.

 

10. Арабските рисунки Мехенди са характеризират с големи флорални мотиви, украсяващи дланите и ходилата на жените. Често се използват клечки за зъби или апликатор като основен инструмент за рисуване. В арабските традиции се смята, че рисунките с къна отблъскват злите очи. В тези култури е прието, че рисунката с къна е символ на любов, чувственост и късмет, а сложните дизайни са предназначени да привличат добра енергия, късмет, плодородие и да отблъскват злото.

11. Мехенди орнаментите от Индия и Пакистан се отличават с изображения на птици и тропически растения, характерни за региона. Специфични са са тънките, фини линии, покриващи не само дланите и стъпалата, а също прасците, ръцете до лактите, раменете и гърба.

12. В Мароко, употребата на естественото багрило може да се проследи до първите Бербери. Хена е играла съществена роля във всеки голям фестивал и все още е така. Вярва се, че къната ги пази ги от всякакви зли духове. Червеният цвят, както и използваните символи целят да предпазят от зли очи и да закрилят. Ползват се предимно геомертични фигури и зиг-заг линии. Специално внимание е отделено на ръцете и краката, тъй като те се считат за уязвими връзки към света.

13. В индийската митология богинята Парвати, съругата на Шива изолзвала мехенди, за да се хареса и да привлече своя съпруг. Той толкова силно реагирал на чаровете на Паварти, че изкуството Мехенди става символ на семейното богатство и на сексуалното желание.

14. Мехенди понякога се използва и като начин да се предскаже бъдещето. Цветът на къната и нейната интензивност говорят дали ще е добър или лош късмета на двойката,какъв ще е брака или любовта между тях. Точката от къна върху челото на мъж или жена показва дали човекът ще бъде щастлив. Ако цветът на къната върху ръцете на булката е тъмно оранжево, това означава, че бракът ще бъде дълъг и любящ. Степента на тъмнината на цвета също разкрива степента на защита, която боговете ще дадат на двойката по време на техния съюз.

 

Henna Trip – Bulgaria- henna retreat

Здравейте любители на рисуването с къна ♥
*****Scroll down for ENGLISH VERSION *****🙏За всички ентусиасти вдъхновени от изкуството мехенди, които желаят да започнат своето пътешествие в света на къната! 🌱
Henna Trip е ритрийт за артисти от всички нива.
На 26-28.10.2018 ще се проведе първия тридневен семинар за споделяне на древното изкуство мехенди.С голяма радост ви каним на уикенд с вдъхновяващи, световноизвестни хена учители. Continue reading „Henna Trip – Bulgaria- henna retreat“

МАНОЕЛА ИГНАТОВА ЗА ЗАГАДЪЧНИЯ СВЯТ НА РИСУВАНЕТО С КЪНА – ПЪРВА ЧАСТ

Има разговори, които протичат плавно и човек се носи през тях с лекота. Има и такива, през които се влачи. Моят с Маноела Игнатова, която в следващите редове ще наричам Мани, се причислява към първата категория. Накратко, надявам се да прочетете този материал на един дъх, защото в него има трепет, има страст и има вложено послание.

Ето какво ми разкри Мани за тайнството на рисуването с къна.

Какво въплъщава рисуването с къна? Каква философия съдържа в себе си? Continue reading „МАНОЕЛА ИГНАТОВА ЗА ЗАГАДЪЧНИЯ СВЯТ НА РИСУВАНЕТО С КЪНА – ПЪРВА ЧАСТ“

Често задавани въпроси за рисунките с къна !!!

 
КАКВО Е КЪНАТА И КАК СЕ ПОЛУЧАВА ПАСТАТА ЗА РИСУВАНЕ ?!?
Рисуването на тялото с къна е красива и загадъчна форма на изкуство, използвано в продължение на векове, за да лекува, украсява и благославя.

ХЕНА или КЪНА е багрило, направено от растението Lawsonia Inermis. Вирее и се отглежда основно в Северна Африка, Западна и Южна Азия, Северна Австралия, Нова Continue reading „Често задавани въпроси за рисунките с къна !!!“