Джагуа

 

iconn1
 
 
 
 

МОЯТА СРЕЩА С МИСТИЧНОТО ПОСЛАНИЕ НА ДЖАГУА

 

Винаги ме е привличал светът на татуировките.

 

Но как да имам рисунка, която да отговаря на мен през всичките ми емоционални сезони? Трябва ли да стана калейдоскоп от татуировки?

 

Всъщност имам само една, която си направих сама на глезена в тийнейджърските си години. Не е особено прецизна, но за мен е важна и смислена. Вдъхновена е от книгата „Дон Хуан и смъртта“ на Карлос Кастанеда. Изобразява смъртта, която е винаги до нас на разстояние една протегната ръка и неотменно съпътстваща ни. Както казва Карлос Кастанеда в книгата си:  ,,Силата, която ни управлява, ни дава избор. Или ние изживяваме живота мародерствувайки около нашите привички, или се решаваме на това да познаем другите светове. Само осъзнаването на смъртта може да ни даде необходимия тласък.“ Осъзнаването на непостоянството и любовта към рисунките ме отведе до момент, в който проектите ми за татуировки нарастваха. Мечтаех за свободно тичащи коне, магически символи, мистични вълци и луни, древни мантри и слънчеви диаграми. От малка рисувах tribal символи по дрехи и на приятели, но с мастило. И така един ден, през 2012 година, проучвайки цените на качествените машинки за татуировки, приятели ми предложиха малка книжка с тъй близките ми и любими символи: мандали, геометрични индиански и африкански рисунки, които от край време чувствам като свои и свързвам с родните ни шевици. Тези символи бяха нарисувани върху различни части от тялото с черешово-кафяв, земен цвят. Това беше Къната! Какъв късмет!  Ей така, от нищото се взе и идеята ме завладя веднага.

 

В ТЪРСЕНЕ НА ПРАВИЛНИЯ ПИГМЕНТ

 

Приятелка каза, че знае откъде можем да вземем къна.

 

При този първи опит ни продадоха черен прах в пликче, което нямаше описание, състав, нито начин на употреба. Инструкциите бяха да смесим с кислородна вода и да рисуваме. На въпроса „Какво е това?“, отговорът беше „Къна с черен камък“. В моята книжка къната беше черна само в момента преди пастата да се изрони. След това по магичен начин от ярко оранжево преминаваше през черешово червен и до 48-ия час потъмняваше до наситено тъмно кафяво. След кратко проучване разбрах, че съм купила така наречената „черна къна“, която всъщност е смеска от нискокачествена къна с PPD(Парафенилендиамин, p-Phenylenediamine)– много силен химикал с осбено вредно въздействие върху тялото. Предизвиква обриви, мехури, белези и силни алергични реакции. За съжаление по курортите ни се рисува единствено с това, затова и хората очакваха цветът на моите рисунки да е черен.

 

Моето търсене продължи и след много проби и грешки открих и успях да внеса перфектната суха къна за боди арт, която е 100% натурална, суперфина и напълно безвредна. Но клиентите ми, въпреки страховитите снимки, които всеки път щом искат черна къна им показвах, продължаваха да искат дизайните да са с по-тъмен цвят. Чух за пигмент, който изчезва след като се измие нарисуваният дизайн. След ден обаче изображението придобива плътен индигово син цвят. За съжаление нямах представа как се казва. Съвсем скоро, на един фестивал, мъж ме попита може ли да го нарисувам с негови материали. Това беше първата ми среща с ДЖАГУА. Представям ви впечатляващата Jagua (Genipa americana), която е плод от Южна Америка и Панама, Карибите и южната част на Мексико.

Той е широко разпространен и най-често срещан в тропическите гори в Южна Америка и като такъв е бил използван от някои местни племена от хиляди години. Сред много от специфичните групи са Каяпо от Бразилия, хората от Мацес в Перу и Ембера-Уунан от Дариен Гап. Незрелите плодове традиционно се използват като боя за тяло за церемонии и празници. Също така е естествен репелент за насекоми и се обработва от много фирми за оцветяване на хранителни продукти. 

 

БОДИАРТЪТ КАТО ПОСЛАНИЕ

 

Племената по поречието на Амазонка и днес рисуват телата си. Те вярват, че способността на човек да се трансформира и да се превърне в нещо друго е това, което го отличава от животните. Независимо дали се използват в ежедневието или за ритуали и празници, рисунките по тялото са средство за предаване на конкретно послание:

за разкриване на общественото положение

 

В племето Каяпо смисълът на символите по лицето е обвързан с достигането на определено ниво в социалната йерархия. Маскировката ясно се различава при по-младите членове и старейшаните и става все по-сложна с нарастване на значението на индивида в общността.

 

за трансформиране

 

От племето Майоруна рисуват лицата си за разширяване на своята идентичност. Това може да включва дизайни, които превръщат носителя им в животинска или мистична фигура. Чрез нея той приема силата на изобразения обект, особено по време на ритуали и церемонии.

 

за всяване на страх

 

Племето Мацес се отличава със специфично оцветяване на лицето, най-често комбинация от черно и червено. Те вярват, че това ги прави да изглеждат жестоки и плашещи за външни хора, от които може да се наложи да се защитават.

 

навършване на пълнолетие

 

Племето Тикуна използва джагуа за церемониално украсяване на тялото, част от ритуалите за навършването на пълнолетие при жените. 

   

по време на война

 

Много племена по света са използвали и използват боядисването по време на битка. Сред тях е и племето Яномамо. Когато воюват с други племена, те покриват тялото и лицето си с черна боя, за да покажат своята свирепост.

 

за отразяване на настроението

 

Племето Ашанинка използва боядисването на лицето, като част от ежедневния тоалет. Различните дизайни предават настроението на приносителя в конкретния ден – точно както ние подхождаме спрямо дрехите, прическата или грима си. Джагуа гел е пренесен в последните 10 години в други страни само като форма на боди арт. Все още не е много популярен, но ние артистите, използващи натурални продукти за боди арт, се надяваме да променим това:). Повечето от компаниите, които правят джагуа достъпна за нас, работят директно с племената в страните, които я произвеждат. Увеличаването на търсенето създава пазар за този продукт и това изкуство, което осигурява селскостопански бизнес за хората в тези региони и допринася за техния поминък.

Съвременни дизайни:

Джагуа се преработва в удобен за употреба гел, като към сока се добавя гума арабика и етерично масло от лавандула. Съхранява се дълбоко замразен. Гелът е много лесен за употреба – нанасяме на чиста кожа с конус или апликатор. Много внимаваме да не се размаже докъто изсъхне, което отнема половин час, като се избягва излагането ѝ на пряка слънчева светлина.  Два  часа след това се изплаква и чудото започва да се случва. В продължение на 12 – 24 часа рисунката потъмнява напълно, а ефектът ѝ ни радва 10-15 дни.

На цвят изглежда досущ като истинските татуировки.  В зависимост от начина на работа и опита можем да постигнем и светлосенки. Често клиентите ни са хора, които искат да изпробват как би изглеждала постоянна татуировка върху тялото им.  Други обичат разнообразието и не биха направили нещо перманентно на кожата си. Начинът, по който Джагуа действа е чрез активната съставка дженипин. Тя си взаимодейства с аминокиселините в нашата кожа, карайки пигментът да променя цвета си. Пигментът ще потъмнее за различно време в зависимост от количеството амино – киселини, които нашата кожа съдържа. И ще издържи различно време, в зависимост от химичния състав на нашето тяло. Силата на цвета при къна и джагуа зависи от много фактори! Свежестта на продукта, топлината и химичния състав на кожата и мястото на тялото където е направена!!!

Затова не може да се гарантира една и съща продължителност и наситеност на цвета върху кожата. Точно както и при натуралната къна, е препоръчително да се избягват силни химикали като белина, почистващи препарати, лосиони за изкуствен тен.  С ексфолирането на мъртвата кожа от повърхностния слой тялото ви по естествен начин пигментът ще избелее. Намазването на натурални масла няколко пъти на ден, както преди и след къпане, ще удължи животът на вашата рисунка! При хора с алергия към цитруси или с чуствителна към слънцето кожа  се препоръчва тест за свръхчуствителност (както при всички козметични продукти)!

 

Какво става когато две съвършенства се смесят?

Шедьовър?

 

ХЕНГУА = Къна +Джагуа – един от много забавните ми експерименти, състоящ се в забъркването на паста от къна на прах и сок от джагуа. Резултатът наричаме хенгуа или джагуа-хена. Топлия тон на къната се изстудява от индиговото синьо, което пък на свой ред се стопля от къната… Отпечатъкът на кожата е в гамата на патладжаненото синьо, но зависи от пропорцията вода/сок.

Darcy Vasudev- HENGUA stain

 

Джагуа е сравнително от скоро у нас и все още няма достатъчно информация за нея. Това създава условия за злоупотреба и често вместо с натуралния пигмент, временната татуировка се прави с „черна къна“. Масова практика през лятото по черноморските курорти е забъркването на смес от PPD на прах и кислородна вода, която се нанася върху кожата със четка и боядисва кожата веднага в черен цвят. За това моята препоръка е, преди да се подложите на рисунка по курортите, да имате предвид следното:

 

– и хена, и джагуа изявяват цвета си след 48 часа, тъй като се нуждаят от време, за да взаимодействат с кожата;

натуралната къна оцветява кожата в кафяво, а джагуа в индиговосиньо.          

 

– джагуа ухае нежно на лавандула или розмарин;                    

 

-натуралните пигменти се нанасят с апликатори под формата на конуси, а не с клечка или четка; 

 

Но „опитни зайци“ винаги се намират и са доволни от всеки резултат щом имат творчество по тялото си.

 

Aко сте от хората, които обичат да рисуват, може би това е новото ви хоби или страст. Тялото е неизчерпаемо платно, а къната и джагуа са благодатни материали за рисуване.

 

Ако решите да започнете своето пътешествие в

 

света на Мехенди и боди арта вземете участие в нашите обучителни курсове.

Вижте ТУК             

В случай, че желаете да пробвате сами, може да поръчате висококачествени материали за рисуване от нашия електронен или физически магазин.

 

Има ли желание и практика, ще дойде и удоволствието от работата.

 

Хена и Джагуа ни предоставят разнообразни и вълнуващи възможности за себеизразяване и творчество.                                                

 

Общуването ни с хората се случва на едно различно ниво, когато се усеща релаксиращото въздействие на къната и джагуа гела.

 

Доверете се на процеса и оставете въображението да ви води!

             

 Маноела Игнатова

HENNA NOMAD разгледайте тук!

 

01.11.2023

ОЩЕ ЗА ДЖАГУА ГЕЛ
От векове племената в Южна Америка украсяват телата си с рисунки за церемонии, ритуали и празници. За целта използват натурална растителна боя, която получават от плода на Genipapo Americana с местно название Джагуа. В днешно време Джагуа се преработва до удобен за ползване гел с напълно натурален произход, безопасен за употреба. Да го използва може всеки.
Можете да го срещнете и със следните наименования:
Англия – Marmalade Box, Jagua
Испания – Jagua, Genipa, Caruto
Португалия – Jenipapo, Mandipa
Франция – Confiturede, Siuge и т.н.

Запознаване с Джагуа

Джагуа се преработва в удобен за употреба гел с напълно натурален произход, което го прави безопасен.
Да го използва може всеки!
Гелът е много лесен за употреба – нанася се направо върху кожата, оставя се да изсъхне и след това се „случва чудото“. В продължение на 12-24 часа рисунката се проявява напълно, а ефектът ще Ви радва 10-15 дни. И така, ако искате да си направите „татуировка“ само за повод /тържество или отпуска/ или да пробвате как би изглеждала постоянна такава, Джагуа е това, което Ви е нужно.Джагуа не е черна къна!
Джагуа е безопасен заместител на „черната къна“.
Джагуа е временна татуировка без риск от алергии и други нежелани ефекти!Независимо, че прилича на черната къна, Джагуа гел притежава свойства, които го различават от къната:
– след нанасяне изглежда като бледо сиво петно –
– не предизвиква алергични реакции –
– характерен плодов аромат –

Инструкции за използване

1. Махнете накрайника на апликатора; внимателно отрежете връхчето на конуса.

2. Дръжте апликатора така все едно държите химикалка и леко го натискайте според това как ще правите рисунката.

3. Гелът съхне бавно /около 30 мин/. (Моля не го докосвайте преди пълното му изсъхване!)

4. След като е напълно изсъхнал, го отстранете без да дерете кожата.

5. Измийте хубаво с вода рисунката. Не се притеснявайте ако не я видите веднага. Просто трябва да почакате да се появи.

6. Пълният цвят на Джагуа се появява от 24 до 48 часа.

7. Джагуа татуировката ще се задържи 10-15 дни в зависимост от Вашия тип кожа.                                                                                                                                                                                                              КЪНА И ДЖАГУА – прилики и разлики                

Къната е растение, известно под името Henna /Lawsonia inermis/, което расте основно на територията на Индия и Пакистан и се използва за различни цели от векове. Рисуването на тялото с този растителен пигмент може да срещнете изписано като Mehndi, Mahendi, Hinna, Henna tattoo.
Както обяснихме, Джагуа също е растение,известно с името Genipapo Americana и расте на територията на Южна Америка.

– Цвят –

основната разлика между двата натурални оцветителя е, че цветът на рисунката от къна е кафяв, а този на Джагуа е ИНДИГОВО СИН до черен, почти като този на постоянните татуировки.

– Особености на рисунките –

И при двата продукта технологията е една и съща: нанесени върху кожата, веществата взаимодействат с епидермиса /външния слой на кожата/ и цветът им се проявява до 48 часа. С епилирането/ексфолирането на кожата рисунката изчезва след десет -петнадесет дни.

– Употреба –

Джагуа гел не се нуждае от предварително приготвяне. Може да се използва направо от тубичката. Къната изисква приготвяне на смес от праха и други продукти, по специална рецепта в продължение на 4-6 часа.
За да започнете да рисувате е достатъчно само да отрежете връхчето на конуса или апликатора с Джагуа гел. Рисуването с апликатора е на принципа на оконтуряване и пълнеж. Нужно е да се поупражнявате.
Рисуването с Джагуа гел и Хена паста е еднакво. Времето за изсъхване обаче е различно поради различната им консистенция. Ако къната /която е с по-мехурчеста структура/ съхне за около 20 минути, то Джагуа гелът /който е с плътната структура на плодово желе/ изсъхва за около 30 мин. Времето за изсъхване зависи и от други фактори:
температура на въздуха;
температура на тялото;
тип, размер и плътност на рисунката;
Нанесеният гел седи върху кожата около 2-3 часа, след което се изронва /отстранява/ и нарисуваната зона се измива обилно с вода.

Грижа за рисунката

</p >

И рисунката с къна, и рисунката с Джагуа гел изискват една и съща грижа.
За да „удължите“ животът на рисунката върху вашата кожа е добре да:

се съблюдават всички инструкции за използване на продукта

се избягва контакт с епилиращи и избелващи вещества /в това число и хлорираната вода в басейните/

не се посещават турски бани и сауни, тъй като това ускорява епилирането на кожата

не се използват скрабове и груби изтривалки в банята, най-добре нанасяйте измиващия продукт с ръка

намажете обилно с вазелин /олио, зехтин/ рисунката преди да се изкъпете

Времето за „живот“ на Вашата рисунка зависи от типа на вашата кожа и от начина по който я обгрижвате.
Независимо, че Джагуа е познат от векове, популярен става през последните години заради лесната му употреба и добър цвят.

Често задавани въпроси

Какъв е цветът? – от бледо сиво при нанасянето до тъмно синьо черно
Устойчив ли е на мокрене? – да
Безопасен ли е? – да
Съдържа ли химия? – не
Колко дълго издържа рисунката? – около 10-15 дни
Колко издържа отворената тубичка? – шест месеца след отваряне, при положение, че се съхранява във ФРИЗЕР.