Рецепти

Пастата за рисуване върху тялото се получава след като изсушените листа къна се смилат на прах, като по желание се смесват с други естествени съставки – етерични масла, чай, кафе, лимонов сок, захар и различни ароматни подправки.

Най – често се ползват съставки с високо съдържание на танини като евкалиптово, карамфилово, лавандулово масла, които наред със специфичните си благоприятни свойства имат антиоксидантно действие и са естествени консерванти. Добавя се захар, която да помогне на пастата да задържа влага и по-дълго да остане залепнала за кожата. Киселината от лимоновия сок разгражда целулозата в стритата къна и освобождава цвета ѝ. Ниското PH ускорява процеса.

iconn1

Рецепта #1

Необходими продукти:
2 пълни супени лъжици натурална къна на прах
Сок от два лимона – прецеден
Сварено кафе или чай

Добавете постепенно лимоновия сок към къната, като разбърквате добре – до получаването на консистенцията на картофено пюре. Покрийте и оставете да престои една нощ (12 часа).

На следващата сутрин добавете малко чай или кафе и разбърайте добре, за да отстраните евентуални бучици – консистенцията трябва да се получи една идея по-мека от паста за зъби. Покрийте и оставете да престои до вечерта (още 12 часа).

След определеното време изпробвайте консистенцията и цвета на пастата, като нарисувате точка върху дланта си с помощта на клечка за зъби или целофанен конус. Престояла върху кожата 5 минути трябва да остави ярко оранжев отпечатък. Ако ви се стори твърде гъста – добавете малко кафе, ако е твърде рядка и се разтича – добавете малко къна на прах.

Крайната цел е смес с консистенцията на паста за зъби, която позволява къната да излиза от върха на конус под формата на фина, непрекъсната линия. Пастата от къна може да се съхранява покрита в хладилник до 3 дни или да се замръзи в камерата до половин година.

 

Рецепта #2

Необходими продукти:
1 чаена лъжица къна на прах
2 чаени лъжици сварен черен чай, охладен до стайна температура
5 капки масло от евкалипт
2 капки масло от карамфил

В стъклена или порцеланова купа смесете къната на прах, чая и маслото от евкалипт. Разбъркайте едва след като са добавени всички съставки, и само в една посока (например по посока на часовниковата стрелка). Бъркайте бързо, за да елиминирате евентуални бучици – те ще затруднят нанасянето на пастата.

Покрийте сместа и оставете да престои поне 5 часа преди употреба. За да тествате консистенцията, съберете пастата в лъжица и обърнете леко лъжицата. Пастата би трябвало да се изсипва като хомогенна смес.


Апликатори

За нанасянето на къна през вековете са използвани какви ли не подръчни материали.
пръсти
пера от птици; кости от риба
клечки за зъби и кибритени клечки
апликатор за кохл
целофанен конус или найлонова торбичка с малък отвор
спринцовки /без игла/
малък шприц за сладкиши
бутилка с метален връх
лейкопласт /използван като шаблон/
хартиени модели; шаблони от пластмаса

Подготовка на кожата

Готовата паста от къна се нанася най-добре върху чиста (измита със сапун) и обезкосмена кожа. Вариант е и непосредствено преди да нанесете пастата да избършете със спирт. Специални масла за махенди, които се полагат преди къна може да откриете при нас в Indi art cafe.

След като завършите дизайна e препоръчително да овлажнявате вече засъхналите части на рисунката със смес от лимонов сок и захар през половин час в следващите три часа. Разбъркайте добре 3ч.л лимонов сок и 1 ч.л. захар. Използвайте спрей бутилка или памучно тампонче.

Пастата се отстранява от кожата с тампонче със зехтин или олио. Красивите следи, които остават върху кожата, траят от една до три седмици.

Цветът и издръжливостта на рисунката зависят от много фактори, включително вашата телесна температура и химичен състав на тялото, коя част на тялото е нарисувана, колко дълго сте оставили пастата върху кожата, как сте я премахнали и как се грижите за вашата рисунка…
Рисунката ще има хубав цвят 5-10 дни и ще избледнее и изчезне следващите 1-3 седмици.

iconn1

Препоръки

дръжте пастата върху кожата колкото може повече (4-12 часа е идеално)

дръжте мястото топло, ако е възможно

не измивайте с вода, а нежно обелете изсъхналата паста,като използвате памук напоен със зехтин за по-упоритите части

избягвайте мокрене на рисунката, до края на деня (колкото по-дълго не я мокрите,толкова по-тъмна ще стане)

избягвайте химически почистващи препарати, белина, лосиони и абразивни сапуни

слагайте зехтин на рисунката преди къпане или мокрене

Насладете се на вашата натурална татуировка с къна

Трайността зависи от оригиналния цвят и свежест на къната; мястото, на което е разположена рисунката (дебелината на кожата и как се ексфолира); колко дълго е изчакано изсъхването при нанасянето и каква е температурата на кожата; количеството на меланин и колаген в кожата; химията на тялото (киселинно-алкална среда и скорост на протичане на реакциите и грижите, които човек полага за рисунката си.

Необходимо е да се спазят няколко основни особености след като приключи нанасянето върху кожата – например, да се избягва допира на рисунката с вода през първите 24 часа. Целта е да се даде възможност на цвета да развие напълно. Веднага след отстраняването на пастата цветът е оранжев. Необходими са до две денонощия, за да потъмнее и да стане наситено кафяв. Още една тънкост, която помага на рисунката да се запази по-дълго – добре е да се полага масло, олио, зехтин или крем от естествени продукти няколко пъти на ден, както и преди къпане.

Нанасяне на къната

Най-често използван за нанасяне на къна е конусът – той представлява пълна с паста целофанена фунийка, на която се отрязва острият край.
asd
Конусът се държи между палеца и показалеца, на разстояние половин-един сантиметър от острия му край. Допрете конуса до кожата – и рисувайте!
Докато работите по модела, периодично овлажнявайте вече засъхналите части от рисунката. Използвайте памучно тампонче или спрей-бутилка, за да нанесете смес от лимон и захар – 3 чаени лъжички лимонов сок към 1 чаена лъжичка захар. Овлажнявайте рисунката на всеки половин час в следващите 3 часа.
Освен периодично овлажняване на нанесената къна, добър съвет е да я оставите да престои възможно най-дълго – цяла нощ, като увиете мястото със салфетка, закрепите я с тиксо, а отгоре увиете с прозрачно фолио или лепенки ,,omni fix”. Избягвайте да миете мястото 12-24 часа.
Насладете се на своята рисунка с къна!