Често задавани въпроси за рисунките с къна !!!

 
КАКВО Е КЪНАТА И КАК СЕ ПОЛУЧАВА ПАСТАТА ЗА РИСУВАНЕ ?!?
Рисуването на тялото с къна е красива и загадъчна форма на изкуство, използвано в продължение на векове, за да лекува, украсява и благославя.

ХЕНА или КЪНА е багрило, направено от растението Lawsonia Inermis. Вирее и се отглежда основно в Северна Африка, Западна и Южна Азия, Северна Австралия, Нова

Зеландия… В редица топли страни храстът се култивира като растение за употреба във фармацевтичната и козметичната индустрия. От най-младите листа се получава естествен оцветител за коса – зеленикавият прах Къна, който познаваме и използваме от векове. По-старите листа се влагат в шампоани и балсами за коса, а от цветовете му се добива етерично масло за целите на парфюмерията.

Пастата за рисуване върху тялото се получава след като изсушените листа къна се смилат на прах, като по желание се смесват с други естествени съставки – етерични масла, чай, кафе, лимонов сок, захар и различни ароматни подправки. Най – често се ползват съставки с високо съдържание на танини като евкалиптово, карамфилово, лавандулово масла, които наред със специфичните си благоприятни свойства имат антиоксидантно действие и са естествени консерванти. Добавя се захар, която да помогне на пастата да задържа влага и по-дълго да остане залепнала за кожата. Киселината от лимоновия сок разгражда целулозата в стритата къна и освобождава цвета ѝ. Ниското PH ускорява процеса.
ЦВЕТЪТ НА НАТУРАЛНАТА КЪНА
Веднага след отстраняването на пастата цветът е оранжев. Необходими са до две денонощия (48 часа), за да потъмнее и да стане наситено кафяв.
ПОДГОТОВКА НА КОЖАТА ЗА РИСУНКА И КОЛКО ВРЕМЕ ОСТАВА КЪНАТА?!?
Пастата от къна се нанася върху измита със сапун, добре подсушена кожа. Не е добре преди рисунката върху кожата да има кремове съдържащи химия и особено бронзанти.
За по-добър цвят преди да направите своята рисунка намажете върху кожата Mehandi Oil – масло за Менди от Индия, което можете да откриете в Indi Art Cafe
След пълното изсъхване (15-20 минути в зависимост от топлината на кожата и навън) пастата е добре да се остави още час -два, след което каквото не е паднало самичко се доизронва и се доизчиства с тампонче със зехтин или олио.
Красивите следи, които остават върху кожата, траят от една до три седмици в зависимост от мястото по тялото където е направена рисунката.. Дизайните от китката до пръстите издържат 5-8 дни (зависи дали се намазва редовно кожата с натурална мазнина и дали се мият чинии… с ръкавички )) Рисунките над китката издържат по-дълго (2-3 седмички до месец).
РИСУНКИТЕ ЗА КОНКРЕТЕН ПОВОД Е ДОБРЕ ДА СЕ НАПРАВЯТ ДВА ДНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО, ЗА ДА СЕ ДАДЕ ВРЕМЕ НА КЪНАТА ДА ИЗЯВИ СВОЯ ЦВЯТ В ПЪЛНАТА СИ СИЛА !!!
ВРЕМЕ НУЖНО ЗА НАПРАВАТА НА РИСУНКАТА И ИЗСЪХВАНЕ НА ПАСТАТА: Рисуването с къна Менди е вълшебено, релаксиращо и творческо преживяване… или поне това е моята идея за това Хубаво е да разполагате с минимум 30 минути за създаването на малък дизайн с къна и неговото изсъхване Kлиентът участва наравно с артиста в осъществяването на личния си избор за рисунка .
ЦВЕТЪТ И И ИЗДРЪЖЛИВОСТА НА РИСУНКАТА С НАТУРАЛНА КЪНА ЗАВИСИ ОТ :
*оригиналния цвят и свежест на къната, мястото, на което е разположена рисунката (дебелината на кожата, колко често се мокри и как се ексфолира)
* колко дълго е изчакано изсъхването при нанасянето и каква е температурата на кожата; количеството на меланин и колаген в кожата
* химията на тялото (киселинно-алкална среда и скорост на протичане на реакциите)
*грижите, които човек полага за рисунката си.
ВАЖНО е да знае, че къната не е боя, а билка, която взаимодейства индивидуално с кожата. Цвета на къната е най-добър на дланите и горната част на ръцете до лакътя ! Дизайни разположении по рамената, деколтето и гръбчето също са възможни, но цвета и издръжливоста са по слаби на тези места! За нагледни примери разгледайте снимки в страничката ми за къна https://www.facebook.com/manihennaa…
ГРИЖА ЗА РИСУНКАТА !!!
Необходимо е да се спазят няколко основни особености след като приключи нанасянето върху кожата.
Оставяме изсъхналата, релефна паста възможно най-дълго върху кожата, като можем периодично да намазваме с памуче напоено със сок от лимон и захар. Изронваме без да мием с вода и доизчистваме с тампонче с олио или зехтин. Препоръчително е да се избягва контактът на рисунката с вода през първите 12 часа. Целта е да се даде възможност на цвета да се развие напълно.
Още една тънкост, която помага на рисунката да се запази по-дълго – добре е да се полагат натурални масла или крем от естествени продукти няколко пъти на ден, както и преди къпане.
ЦЕНА НА РИСУНКИТЕ:
Цените зависят от големината и сложноста на дизайните. Ориентировъчно.. изрисуването на едната ръка от пръстите до средата на подлакътя е между 15 и 20 лева. При запитване за конкретен дизайн е възможно конкретно да се каже цена и време за изпълнение За модел и вдъхновение в създаването на ваш уникален дизайн може да бъде използвана всяка снимка, която сте намерили в google, pinterest, instagram…
НУЖНО ЛИ Е ДА СИ ЗАПИШЕТЕ ЧАС ЗА РИСУНКА ?! Възможно е да се сдобиете с рисунка винаги, когато съм в ателието и съм свободна, но е добре е да сме се уговорили предварително за час, защото често пътувам или работя извън ателието и може да отсъствам.
Насладете се на своята рисунка с къна и поканете приятели да харесат страничките:
Mani Henna Art Дизайни, статии за къната и събития в които участвам из цялата страна
Indi Art Cafe Ателие за рисуване с къна и магазин за къна в Пловдив Малко, но уютно пространство за изложби, творилнички и споделяне на идеи
Бъдете здрави Маноела Игнатова

Вашият коментар