Интересни факти, които вероятно не знаете за Мехенди

Мехенди” в хинду назовава три неща – растението къна, процедурата рисуване с къна по тялото, както и самите рисунки. Мехенди се счита за най-старата форма на боди арт, която някога е съществувала. В продължение на векове не само в Индия, а и в Северна Африка и Близкия изток къната е използвана както за разкрасяване, така също и като космологична козметика за тържества и ритуали, където мехенди е бил начин да се направи свещеното видимо и да се общува с по-висша сила.

Ако продължите да четете ще научите още много интересни неща за историята и значението на изкуството мехенди.

1. Мехенди е възникнало преди 5000 години по време на египетската цивилизация. Древните египтяни оцветявали с паста от къна ноктите на краката и ръцете си, а също и косите на мъртвите. Привилигированите египтяни използвали рестението за грима си. Също така се счита, че красивата принцеса Клеопатра е използва къна, за да рисува тялото си.

2. Сред многото традиции, преплетени в индийските сватби, една от най-известните е церемонията Мехенди – рисуване с къна на тялото на булката , понякога и на младоженеца. Няколко дни преди сватбата се събират всички жени от родата и приятелките на булката за така наречената „мехенди церемония“, за да подготвят булката чрез различни процедури, една от които е рисуването с къна по тялото. Този ден е празничен, изпълнен с много музика и веселие.

3. Като сватбена традиция, Мехенди се прави в много части на Индия, както и в съседни страни от Пакистан, Бангладеш и Непал. Мехенди е много популярен и сред мюсюлманите. Според ислямската литература, Пророкът Мохамед също е използвал мехенди, за да боядиса брадата си и за лечение на болни.

4. В Индия Мехенди бива обогатявано с ароматни масла. По време на сватбените Мехенди церемонии, в къната се добава и по малко масло от карамфил, няколко капки лимон и евкалиптово масло

.

 

5. Мехенди се нанася върху ръцете и краката на булката, а понякога и на младоженеца. На булката се правят сложни рисунки по ръцете и краката, докато на младоженеца рисунките са със символичен дизайн.

6. Мехенди символизира святата връзка на брака и олицетворява любовта между двойката и техните семейства и нанесена върху тялото на младоженката се счита за знак за късмет. Счита се, че тъмнината на цвета на мехенди е символ на дълбоката любов между бъдещите съпрузи.

7. С много търпение и сръчност майсторките на мехенди рисуват дланите и стъпалата на бъдещата булка. В някои региони се украсяват и по-големи части от тялото. В украсата са важни не само формите и шарките, но и наситеността на цвета. Колкото по-ярки са цветовете, толкова по-голяма ще е любовта на семейството на жениха. Мехенди точката на челото е знак, че свекървата дава благословията си.

 

8. Задължителен елемент от сватбената украса на булката е името на жениха, което се добавя умело в шарките и орнаментите на рисунките с къна. След това женихът с часове търси името си по тялото на момичето. Това е задължително условие за първата брачна нощ.

9. Мехенди освен че разкрасява има и лечебни свойства – намалява стреса, главоболието и дори повлиява състояния на треска. Това е и една от причините Мехенди ритуала да се прилага на булката, той й помага да се намали сватбения стрес. Мехенди повишава общото здравословно състояние на тялото, а също и подобрява кръвообращението. Къната също има високи антисептични свойства. Тя може да осигури защита от вирусни заболявания. Рисунките с къна предпазват от горещината поради охлаждащия ефект на растението.

 

10. Арабските рисунки Мехенди са характеризират с големи флорални мотиви, украсяващи дланите и ходилата на жените. Често се използват клечки за зъби или апликатор като основен инструмент за рисуване. В арабските традиции се смята, че рисунките с къна отблъскват злите очи. В тези култури е прието, че рисунката с къна е символ на любов, чувственост и късмет, а сложните дизайни са предназначени да привличат добра енергия, късмет, плодородие и да отблъскват злото.

11. Мехенди орнаментите от Индия и Пакистан се отличават с изображения на птици и тропически растения, характерни за региона. Специфични са са тънките, фини линии, покриващи не само дланите и стъпалата, а също прасците, ръцете до лактите, раменете и гърба.

12. В Мароко, употребата на естественото багрило може да се проследи до първите Бербери. Хена е играла съществена роля във всеки голям фестивал и все още е така. Вярва се, че къната ги пази ги от всякакви зли духове. Червеният цвят, както и използваните символи целят да предпазят от зли очи и да закрилят. Ползват се предимно геомертични фигури и зиг-заг линии. Специално внимание е отделено на ръцете и краката, тъй като те се считат за уязвими връзки към света.

13. В индийската митология богинята Парвати, съругата на Шива изолзвала мехенди, за да се хареса и да привлече своя съпруг. Той толкова силно реагирал на чаровете на Паварти, че изкуството Мехенди става символ на семейното богатство и на сексуалното желание.

14. Мехенди понякога се използва и като начин да се предскаже бъдещето. Цветът на къната и нейната интензивност говорят дали ще е добър или лош късмета на двойката,какъв ще е брака или любовта между тях. Точката от къна върху челото на мъж или жена показва дали човекът ще бъде щастлив. Ако цветът на къната върху ръцете на булката е тъмно оранжево, това означава, че бракът ще бъде дълъг и любящ. Степента на тъмнината на цвета също разкрива степента на защита, която боговете ще дадат на двойката по време на техния съюз.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *