Интересни факти, които вероятно не знаете за Мехенди

Мехенди” в хинду назовава три неща – растението къна, процедурата рисуване с къна по тялото, както и самите рисунки. Мехенди се счита за най-старата форма на боди арт, която някога е съществувала. В продължение на векове не само в Индия, а и в Северна Африка и Близкия изток къната е използвана както за разкрасяване, така също и като космологична козметика за тържества и ритуали, където мехенди е бил начин да се направи свещеното видимо и да се общува с по-висша сила.

Ако продължите да четете ще научите още много интересни неща за историята и значението на изкуството мехенди.

1. Мехенди е възникнало преди 5000 години по време на египетската цивилизация. Древните египтяни оцветявали с паста от къна ноктите на краката и ръцете си, а също и косите на мъртвите. Привилигированите египтяни използвали рестението за грима си. Също така се счита, че красивата принцеса Клеопатра е използва къна, за да рисува тялото си.

2. Сред многото традиции, преплетени в индийските сватби, една от най-известните е церемонията Мехенди – рисуване с къна на тялото на булката , понякога и на младоженеца. Няколко дни преди сватбата се събират всички жени от родата и приятелките на булката за така наречената „мехенди церемония“, за да подготвят булката чрез различни процедури, една от които е рисуването с къна по тялото. Този ден е празничен, изпълнен с много музика и веселие.

3. Като сватбена традиция, Мехенди се прави в много части на Индия, както и в съседни страни от Пакистан, Бангладеш и Непал. Мехенди е много популярен и сред мюсюлманите. Според ислямската литература, Пророкът Мохамед също е използвал мехенди, за да боядиса брадата си и за лечение на болни.

4. В Индия Мехенди бива обогатявано с ароматни масла. По време на сватбените Мехенди церемонии, в къната се добава и по малко масло от карамфил, няколко капки лимон и евкалиптово масло

.

5. Мехенди се нанася върху ръцете и краката на булката, а понякога и на младоженеца. На булката се правят сложни рисунки по ръцете и краката, докато на младоженеца рисунките са със символичен дизайн.

6. Мехенди символизира святата връзка на брака и олицетворява любовта между двойката и техните семейства и нанесена върху тялото на младоженката се счита за знак за късмет. Счита се, че тъмнината на цвета на мехенди е символ на дълбоката любов между бъдещите съпрузи.

7. С много търпение и сръчност майсторките на мехенди рисуват дланите и стъпалата на бъдещата булка. В някои региони се украсяват и по-големи части от тялото. В украсата са важни не само формите и шарките, но и наситеността на цвета. Колкото по-ярки са цветовете, толкова по-голяма ще е любовта на семейството на жениха. Мехенди точката на челото е знак, че свекървата дава благословията си.

8. Задължителен елемент от сватбената украса на булката е името на жениха, което се добавя умело в шарките и орнаментите на рисунките с къна. След това женихът с часове търси името си по тялото на момичето. Това е задължително условие за първата брачна нощ.

9. Мехенди освен че разкрасява има и лечебни свойства – намалява стреса, главоболието и дори повлиява състояния на треска. Това е и една от причините Мехенди ритуала да се прилага на булката, той й помага да се намали сватбения стрес. Мехенди повишава общото здравословно състояние на тялото, а също и подобрява кръвообращението. Къната също има високи антисептични свойства. Тя може да осигури защита от вирусни заболявания. Рисунките с къна предпазват от горещината поради охлаждащия ефект на растението.

10. Арабските рисунки Мехенди са характеризират с големи флорални мотиви, украсяващи дланите и ходилата на жените. Често се използват клечки за зъби или апликатор като основен инструмент за рисуване. В арабските традиции се смята, че рисунките с къна отблъскват злите очи. В тези култури е прието, че рисунката с къна е символ на любов, чувственост и късмет, а сложните дизайни са предназначени да привличат добра енергия, късмет, плодородие и да отблъскват злото.

11. Мехенди орнаментите от Индия и Пакистан се отличават с изображения на птици и тропически растения, характерни за региона. Специфични са са тънките, фини линии, покриващи не само дланите и стъпалата, а също прасците, ръцете до лактите, раменете и гърба.

12. В Мароко, употребата на естественото багрило може да се проследи до първите Бербери. Хена е играла съществена роля във всеки голям фестивал и все още е така. Вярва се, че къната ги пази ги от всякакви зли духове. Червеният цвят, както и използваните символи целят да предпазят от зли очи и да закрилят. Ползват се предимно геомертични фигури и зиг-заг линии. Специално внимание е отделено на ръцете и краката, тъй като те се считат за уязвими връзки към света.

13. В индийската митология богинята Парвати, съругата на Шива изолзвала мехенди, за да се хареса и да привлече своя съпруг. Той толкова силно реагирал на чаровете на Паварти, че изкуството Мехенди става символ на семейното богатство и на сексуалното желание.

14. Мехенди понякога се използва и като начин да се предскаже бъдещето. Цветът на къната и нейната интензивност говорят дали ще е добър или лош късмета на двойката,какъв ще е брака или любовта между тях. Точката от къна върху челото на мъж или жена показва дали човекът ще бъде щастлив. Ако цветът на къната върху ръцете на булката е тъмно оранжево, това означава, че бракът ще бъде дълъг и любящ. Степента на тъмнината на цвета също разкрива степента на защита, която боговете ще дадат на двойката по време на техния съюз.

 

Вашият коментар